ביתחדשות רכברכב חשמלימוניות חשמליות – תקועות בפקק? המצב, האתגרים והעתיד

מוניות חשמליות – תקועות בפקק? המצב, האתגרים והעתיד

מוניות חשמליות – תקועות בפקק?

בשנים האחרונות ניכר גידול מתמשך ברכישת רכבים חשמליים, אך בעולם המוניות המעבר לכיוון הזה מורכב בהרבה מהצפוי. מוניות חשמליות נתפסות כאמצעי חדשני להפחתת זיהום אוויר, לחסכון בהוצאות דלק ולייעול התחבורה הציבורית. אולם, המעבר בפועל מלווה באתגרים לוגיסטיים, רגולטוריים ופיננסיים. לפני שנצלול לעומק, נבחן למה בכלל עלה הצורך במוניות חשמליות, מה היתרונות שלהן והאם המגבלות אכן עוצרות אותן בדרך להיות הכוכבות הבאות של הכביש הישראלי.

השוק המקומי – תמונת מצב עדכנית

נכון לשנת 2024 פועלות בישראל מאות בודדות של מוניות חשמליות לעומת אלפים רבים של מוניות בנזין ודיזל. הממשלה הציבה יעדים ברורים להגדיל את שיעור כלי הרכב החשמליים בצי המוניות, אך עדיין מדובר באחוז קטן מהשוק. חלק מהערים כמו תל אביב, ירושלים וחיפה הביעו התעניינות רבה בשירות ויזמו פיילוטים לתחבורה ציבורית חשמלית. עם זאת, רוב נהגי המוניות מתקשים לבצע את השדרוג. לא אחת נשמעות טענות שהיעדר פרישה רחבה של עמדות טעינה ציבוריות מהווה חסם מהותי, ושזמן ההמתנה לטעינה ארוך לנהגים שנדרשים לעבוד ברצף במשך כל שעות היום. חוץ ממכשולים טכנולוגיים, יש גם דאגות כלכליות הנוגעות לעלויות ראשוניות גבוהות ולעמידה בתנאי רגולציה.

היתרונות של מוניות חשמליות

אי אפשר להתעלם מהיתרונות שמציעות מוניות חשמליות לבעלי העסק, לנוסעים ואף לעיר כולה. יתרון ראשון קשור לחסכון בשוטף – עלות טעינה מלאה של רכב חשמלי נמוכה משמעותית מעלות מיכל דלק מלא. בנוסף, תחזוקת רכבים אלו זולה לאין ערוך בשל העובדה שמערכות מכניות פחותות, ואין צורך בשמן מנוע, תיבת הילוכים מורכבת או רכיבים שנפוצים ברכב קונבנציונלי. בולט גם ההיבט הסביבתי – מונית חשמלית אינה פולטת מזהמים, תרומתה למאבק בזיהום אוויר בעיר גדולה, והדבר עשוי לקבל ערך נוסף לאור מגמות הגברת הפיקוח על פליטות בכלי רכב. נהגים מציינים לטובה את חוויית הנהיגה – תנועה שקטה, האצה חלקה, ולרוב גם מערכות בטיחות והפעלה מתקדמות יותר משנהוג במוניות ישנות. עבור הנוסעים המשמעות היא נסיעה רגועה ושקטה יותר, פחות רעשים ורעידות בעיר.

בחינת אתגרי השטח

היישום בשטח חושף שלל קשיים שמלווה את כניסת המוניות החשמליות בארץ. הבעיה הבוערת ביותר היא מחסור בעמדות טעינה ציבוריות בפריסה רחבה. מונית חשמלית שצריכה לעצור לטעינה באמצע היום עלולה לאבד הכנסה יקרה, ולכן צריך תשתית אמינה ושירות זמין בכל שכונה ומתחם מסחרי. במרחקי נסיעה גבוהים, במיוחד בפריפריה, התלות בעמדות טעינה ברורה אף יותר. סוגיית הסוללה גם משמעותית – לאחר כמה שנים, טווח הנסיעה יורד והעלות להחלפת סוללה גבוהה. תנודות במחירי החשמל, זמני טעינה שלעיתים מגיעים לשעה ויותר, ותחרות מוגבלת בין ספקי שירות טעינה, כל אלה מעכבים את קצב האימוץ. גם לא כל הדגמים זמינים עבור השוק, ורישוי מוניות חדשות תלוי באישורים ייעודיים שמורידים את מהירות ההפצה.

עלויות רכישה ותפעול – האם זה משתלם?

הכניסה לעולם המוניות החשמליות נראית מבטיחה מההיבט הכלכלי, אלא שבפועל המחיר הראשוני עוד גבוה בצורה משמעותית ממונית מסורתית. בשקלול כל מרכיבי העלות – כולל תחזוקה, טעינה, בלאי ותיקונים – אפשר לראות יתרון עצום לאורך זמן, אבל הנהגים נרתעים מההשקעה הראשונית. מענקים ממשלתיים והקלות ברישוי בהחלט מהווים תמריץ, אלא שהם עדיין חלקיים ומוגבלים. יש לזכור שגם שיקול אובדן הכנסה בימי עבודה שמתבזבזים לטעינה ושדרוגים טכנולוגיים הוא מהותי עבור נהגי מוניות. היום, רק מי שיכול להרשות לעצמו תכנון לטווח ארוך או מתמודד עם עבודה בעיר צפופה יבחר בחלופה זו.

פוטנציאל הצמיחה העתידי של מוניות חשמליות

למרות הקשיים, התחזיות אופטימיות יחסית. מגמות גלובליות של מעבר לרכבים ירוקים, יוזמות עירוניות להפחתת פליטות ומדיניות עידוד ממשלתית יוצרים קרקע פוריה להגברת השימוש במוניות חשמליות. חידושי טכנולוגיה מביאים זמן טעינה קצר יותר, קיבולת סוללה גבוהה ושיפור אמינות הרכבים. שוק הרכבים החשמליים העולמי צומח, והיבואנים המקומיים מדווחים על עלייה בביקוש גם אצל חברות הסעה פרטיות ונהגים בודדים. ככל שיגדל ההיצע והפרישה של עמדות טעינה מתקדמות – הרווחיות העתידית צפויה להשתפר, והמחסומים העיקריים – יקטנו.

התמודדות עם אתגרים רגולטוריים ותפעוליים

החסם הרגולטורי מתבטא בעיקר בהליכי רישוי חדשים המסורבלים יחסית, בהגבלות דגמים ובסיווגים שאינם תמיד ברורים ליזם הפרטי. לעיתים אין אחידות בדרישות של ערים שונות, וכל שינוי חקיקה או עדכון במדיניות מחייב את הנהגים לבצע התאמות יקרות ולפעמים גם מיותרות. האתגר הגדול – שילוב מוניות חשמליות בתחבורה ציבורית מתוכננת, תוך שמירה על רף שירות זהה או טוב יותר. לשם כך תידרש השקעה של המדינה בהסדרת רגולציה מותאמת, עידוד חידוש מוניות ישנות ומתן מענקים משמעותיים. גם התשתית להקמת עמדות טעינה ציבוריות – במיוחד בחניונים, תחנות מרכזיות ונתיבי תחבורה ציבורית – היא קריטית, שכן אין תחליף למענה זמין ומיידי לנהג שנצמד ללוח הזמנים הצפוף.

חדשנות ומגמות עולמיות בתחום המוניות החשמליות

בעולם, המרכזים האורבניים המובילים מאמצים בהיקף נרחב מוניות חשמליות – מסין, דרך לונדון ועד ניו יורק. השדרוג הטכנולוגי ניכר: מוניות בטווחי נסיעה ארוכים, עמדות טעינה מהירות, שילובי ניהול נייד ואפליקציות ייעודיות לנוסעים ולנהגים. בישראל אנו עדים לניסיונות דומים: כלים מתקדמים שמאפשרים תיאום נסיעות, תצוגה מתקדמת של פריסת עמדות ואף תמריצים כלכליים בעיריות מסוימות לנוסעים במוניות ירוקות. עם הציפייה לפתרונות יותר מהירים ויצירתיים, ברור כי גם כאן השינוי בוא יבוא – תלוי בקצב האימוץ, בשיתופי פעולה בין כל הגורמים ובנכונות להתרגל למציאות טכנולוגית דינמית ומורכבת.

סיכום

השוק הישראלי נמצא בצומת: מצד אחד, המודעות הסביבתית והחסכון מובילים בשיח הציבורי, אך מן העבר השני – מוניות חשמליות עדיין לא הצליחו לשבור את המחסום ולהפוך לפתרון מאסיבי בתחבורה הציבורית בישראל. השילוב בין רצון לעבור לאנרגיה ירוקה, תגבור וגיוון עמדות הטעינה, הורדת חסמים ותמיכה שיטתית מהמדינה, עשויים לעשות את ההבדל בשנים הקרובות. אם יתבצעו השקעות מתאימות, נמשיך לראות בשוק מגמה של גידול משמעותי ועתיד ירוק, שקט וזול יותר לנהגי המוניות ולציבור הרחב כאחד.

ולדיסלב גורב
ולדיסלב גורבhttps://ev360.co.il
אני עוסק בתחום החשמל עם ניסיון בתכנון מערכות חשמל וביצוע פרויקטים. מתמחה בהקמת עמדות טעינה לרכבים חשמליים ובפתרונות מתקדמים בתחום הנדסת החשמל.
חדשות קשורים

הכי פופולרי

התגובות האחרונות